my visit to Freehold, New Jersey (#1)

Nooit gedacht dat ik ooit nog een keer de trip zou maken naar daar waar het allemaal begon. Freehold, New Jersey. In mijn vorige blog heb ik mijn tripje in grote lijnen beschreven. Zoals beloofd gaan we nu iets “dieper” 🙂

Bruce Springsteen. Mijn held. Het kan niemand ontgaan zijn. Velen zullen mij voor gegaan zijn, maar voor alles is een eerste keer. Dit is mijn eerste keer naar New Jersey. Mijn eerste keer om de sfeer te proeven daar waar lievelingsliedjes zich afspelen. De straten, de huizen, de bars, de boardwalk.. alles.

Een lievelingsnummer heb ik niet echt. Zoals voor velen is het ‘it’s not the time in your life, it’s the life in your time’ 😉 . Voor ieder moment in je leven is er wel een nummer waar je nog depressiever van wordt of waar je juist sterker uit komt.

quote-it-s-not-the-time-in-your-life-it-s-the-life-in-your-time-bruce-springsteen-85-1-0198

 

Op 15 januari maak ik de grote oversteek en laat ik Den Haag even voor wat het is. Ik kan mij een voorstelling maken van mijn aankomst en mijn bezoek aan Freehold, NJ. Mijn eerste stop. Vanuit hieruit pak ik de bus naar Asbury Park. Hierover meer in de week die komen gaat. Eerst Freehold, New Jersey, daar waar Springsteen geboren – en getogen is.

 the “Long Walk Home”

FreeholdWalk

Er is best veel info te vinden over de highlights in Freehold en Asbury Park op internet.

Ik heb voornamelijk de info gebruikt die Stan Goldstein op het net publiceerde, waar ik hem hopelijk persoonlijk voor kan bedanken.

Mijn route is ook niet in chronologische volgorde. Het is, zoals ik denk, dat ik het meest efficiënt loop! ha ha Ok.. Let’s Go!

Let op! Ik ben geen Google Wonder en het is puur de voorpret die mij dit deed maken!

“Hé Bus Driver..”

In Newark Airport stap ik op bus 67 richting Freehold Centre.

federicis-family-restaurant-best-dog-friendly-restaurants-in-freehold-nj

Aangekomen in Freehold loop ik richting Federici’s Pizza.

Ik vraag of ik hier een tafel voor 1 moet reserveren of dat ik gewoon binnen kan komen en aan kan schuiven.

Vervolgens steek ik de straat over en zie ik  het ‘Columbia Triumphant statue’ staan.

Ik zal de steen met Springsteen zijn naam – en het extra cement er omheen zoeken, dit om souvenir jagers te ontmoedigen om iets mee te nemen. Springsteen heeft deze steen gekregen omdat hij een donatie heeft gedaan tot het opknappen van het standbeeld.

Wanneer ik ondertussen meer trek krijg in een steak, want ik ben een vrouw en mijn smaak kan nog wel eens verschillen van het een op de andere moment, zal ik doorlopen naar ‘Tony’s Freehold Grill’ waar ik nonchalant tegen de bar aan zal hangen, net als in de video clip van “Long Walk Home” en zal ik voor de zekerheid dezelfde vraag stellen.. “is reserveren noodzakelijk?”

“Busted out of Class..”

Ik vervolg mijn weg naar ‘Freehold High School’ . De school heeft een eigen “Hall of Fame” en hier pronkt Springsteen met trots! Waar hij zeer zeker trots op mag zijn dat is zijn moeder. De kleine Italiaanse met meer wijsheid in haar kleine pink, dan de grootste mafia baas!  Zijn moeder, Adele, nam de award in ontvangst in 2006 en sprak de wijze woorden:

“My advice to teachers today is to keep your eyes on the ones who don’t fit in.

Those are the ones that can think out of the box.

You’ll never know where they’ll be going.”

Amen to that!

Met het bezoek aan Freehold High School ben ik tot het meest ‘noordelijke’stukje Freehold aan gekomen voor mijn gevoel wat betreft mijn Springsteen tour. Ik loop terug richting het ‘zuiden’. Richting ‘Vinyard Park’ De plaats is vernoemd naar Tex and Marion Vinyard. Tex Vinyard was manager van Springsteen zijn eerste band ‘the Castiles’ In zijn huis oefende ‘the Castiles’ en luisterden de buurtkinderen naar de muziek die gespeeld werd.

“My fathers house shines hard and bright it stands like a beacon calling me in the night
Calling and calling so cold and alone
Shining cross this dark highway where our sins lie unatoned”

Ik kan niet anders, dan mijn weg te vervolgen richting het huis aan ’68 South St’ Het huis waar hij van 1963 – 1969 heeft gewoond. Tot zijn familie, behalve Bruce, vertrok richting Californië. Ik vervolg mijn wandeling en kom aan bij ’87 Randolph St’. Hier zal ik een parkeerplaats aan treffen. De parkeerplaats voor de kerk van Freehold ‘ St. Rose of Lima church’. Bruce heeft hier gewoond tot hij 6 jaar was. Uiteraard zal ik een foto maken van de parkeerplaats en de kerk. Ik vervolg mijn weg. Ik kom aan bij ’51 Lincoln Pl’. Het adres van de kleuterschool – en basisschool waar kleine Bruce van 1954 to 1963 op zat.

“He’d tousle my hair and say son take a good look around this is your hometown”

Dan naar het huis waar de meeste foto’s worden. Tegen de boom en voor het hekje. Het adres is ’39 Institute St’ . Aan de zijkant van het huis staat de boom waar menig hondje tegen aan plast, maar waar Springsteen Fans nonchalant tegen aan leunen. fad070efc66bc7c774be028330adfd0b

De boom zelf neigt naar rechts..zou hij vroeger rechter hebben gestaan? Het is ook in dit huis waar Springsteen in 1956 kennis maakte met Elvis Presley in “The Ed Sullivan Show” Ik zal ook wel nonchalant tegen de boom aan leunen met een selfie stick in mijn hand.

Ik ben aan de andere kant van het centrum van Freehold. Ik wandel terug richting het centrum. Al wandelend zal ik een keuze moeten maken. Pizza of steak? Dit houd ik nog even in het midden. Alles is binnen een straal van 1 km aan te lopen. Ideaal!

 

 

 

Om mijzelf nog iets meer bedenktijd te geven neem ik een kijken bij de gele brandweerwagen. Deze brandweerwagen
is gekocht door een donatie van $ 100.000 aan Freehold door Bruce. Dit na het behalen van het succes van Born to Run. Als eerbetoon hebben ze de woorden ‘Born to Run’ aan de zijkant van de truck geschreven.

 

Nu sta Springsteen-borntorun-camionik op het punt om echt te kiezen. Pizza of Steak. Ik denk dat ik voor de Pizza ga. Na de late lunch laat ik mijn lunch zakken en loop wederom richting het centrum.

 

Vanuit Frederici’s Pizza is het nog geen 1.5 km lopen tot ik aankom bij het adres voor mijn toetje >  Jersey Freeze. Ik hoop dat ze open jersey-freeze-front-495x375zijn in januari.

Capri in Rotterdam is dan altijd dicht.

 

 

 

 

 

Voor zover Freehold, New Jersey. Wellicht kom ik hier in de komende dagen nog een keer terug, maar anders blijft het een mooie herinnering.

Next Stop > Asbury Park!

 

4 gedachten over “my visit to Freehold, New Jersey (#1)

 • januari 28, 2016 om 10:07 am
  Permalink

  Thanks for your comment. Because I can’t :). This blog is just for fun. For me & for those who like to read about my up coming trip. I’m not a Bruce Springsteen encyclopedia 🙂 The info I got from the internet and I thanked Stan Goldstein in person for that. Otherwise I wouldn’t have know this.

 • januari 27, 2016 om 10:54 pm
  Permalink

  Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You definitely know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your blog when you could be giving us something enlightening to read?
  [url=https://twitter.com/easychoise]patrickEn[/url]

 • Pingback: To the Jersey Side! | Shui Fan

 • Pingback: op naar Asbury Park! | Shui Fan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *